Diploma of ervaring: wat verkiest de werkgever?

Wat weegt het zwaarst door bij een sollicitatie: een diploma of werkervaring? Vacatures vermelden steevast het gewenste opleidingsniveau en de geprefereerde hoeveelheid werkervaring. Maar wat geeft voor werkgevers écht de doorslag?

Diploma is soms een must

Het antwoord verschilt uiteraard per functie en per organisatie. Voor bepaalde beroepen is het juiste diploma natuurlijk een absolute basisvoorwaarde. Of zou jij je willen laten behandelen door iemand die zich arts noemt, maar geen diploma geneeskunde heeft behaald? Voor sommige beroepen is het juiste diploma dus – terecht – wettelijk verplicht, maar voor nog veel meer andere jobs is het allemaal niet zo zwart-wit. In dat geval speelt een aantrekkelijk diploma vooral een belangrijke rol aan het begin van je carrière, omdat je dan sowieso nog maar weinig relevante ervaring kunt voorleggen.

Vaker vooral een indicatie

(basis)kennis hebt verworven die nodig is om een bepaalde functie uit te voeren. Werkgevers gaan er dan vanuit dat je relatief weinig bijscholing en begeleiding nodig hebt, wat hen tijd en geld bespaart.

Los van specifieke kennis, geldt een mooi diploma in de ogen van een werkgever ook vaak als een meer algemeen bewijs van zowel een minimum aan cognitieve intelligentie als een minimum aan discipline en doorzettingsvermogen. Vanuit die gedachtegang zou een werkgever kunnen redeneren dat pakweg een master in de geschiedenis het misschien ook wel in zich heeft om een deugdelijke IT-developer te worden, ook al heeft dat diploma in kwestie geen zier met IT te maken. Een diploma of graad impliceert verder dat je over de nodige ambitie beschikt en een drang bezit om bij te leren. Verder kunnen knappe cijfers of onderscheidingen ook een indicatie zijn voor sterke toekomstige prestaties op de werkvloer.

Soft skills

Al moeten we hier toch met twee woorden spreken. Het succesvol afronden van een hogere opleiding bewijst alleen dat je kunt slagen in de academische wereld, niet in een echte werksituatie. Aan zachtere vaardigheden – de zogeheten soft skills – wordt weinig tot geen aandacht gegeven aan hogescholen en universiteiten. Zaken als werken in teamverband of omgaan met kritiek zijn minstens even belangrijk om succesvol te zijn op de werkvloer. Daarom kan het als pas afgestudeerde zonder enige professionele werkervaring bijvoorbeeld zinvol zijn om je jarenlange ervaring als leider in de jeugdbeweging te vermelden. Je wekt hierdoor immers het vermoeden over de nodige sociale competenties en leiderschapskwaliteiten te beschikken.

Ervaring wint aan terrein

Zoals gezegd is een mooi diploma meestal vooral belangrijk voor wie die zich in een vroeg stadium van de carrière bevindt. Het is niet meer dan logisch dat ervaring belangrijker wordt, naarmate je er meer van accumuleert. Wie goed groeide en gedijde gedurende een aantal jaren bij werkgever A, wekt de indruk dat het bij werkgever B ook wel los zal lopen. Ook als die persoon geen straffe diploma’s kan voorleggen. Sterker nog, werkgevers zullen soms eerder geneigd zijn om succesvolle, ervaren kandidaten zonder diploma aan te werven omdat ze weten dat die personen hard hebben moeten werken om te geraken waar ze staan en zich zullen blijven willen bewijzen. En dat brengt ons – naast opleiding en ervaring – bij een derde, cruciale factor in de ogen van vele werkgevers: hoe zit het met je drive? Hoe hard wil je ervoor gaan? Hoe hongerig ben je nog om bij te leren?

Hire for attitude, train for skills

‘Hire for attitude, train for skills’  is een vaak gehoord credo in werkgeversmiddens: werf aan op basis van mentaliteit en scherp vervolgens waar nodig de vaardigheden aan via trainingen. En deze visie kan dan weer in de kaart spelen van mensen met weinig of geen werkervaring, zoals schoolverlaters en pas afgestudeerden. Die zijn niet enkel goedkoper en kneedbaarder, maar kunnen ook nog veel nieuwe zaken absorberen en sneller nieuwe dingen aanleren. Wat ons meteen brengt tot de moraal van dit verhaal: je kunt onmogelijk zeggen of opleiding belangrijker is dan ervaring of vice versa. Elke kandidaat is een unieke persoon met een eigen verhaal en een eigen motivatie. En dat totaalplaatje moet vooral bekeken worden.

Op zoek naar een job die echt bij je past? Download de SWOP-app, registeer jezelf en vul zowel onze persoonlijkheidstest als de bedrijfscultuurtest in.

SWOP - Logo
Scan de QR-code, download de app en krijg onmiddellijk toegang tot duizenden vacatures!
SWOP - install Google Play
SWOP - LOGO
Scan de QR-code, download de app en krijg onmiddellijk toegang tot duizenden vacatures!
SWOP - Install APP Store