Leer ‘nee’ zeggen met deze 10 handige tips!

Het is soms best lastig om op je werk ‘nee’ te zeggen. Daarom zeg je vaker ‘ja’ dan je lief is. Tegen een project waar je eigenlijk geen tijd voor hebt of tegen een avond overwerken terwijl je zo uit keek naar een beetje quality time voor jezelf. Maar er is goed nieuws: je kunt leren om ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel. En wij helpen je daarbij.

Geen nee kunnen zeggen maar waarom het wel belangrijk is

Elke keer als je ‘ja’ zegt tegen iets, zeg je ‘nee’ tegen iets anders

Het is op de eerste plaats goed om te beseffen wat ‘ja’ zeggen precies inhoud. Want dit kleine woordje levert meestal wel iets op, maar het kost jou ook tijd. Tijd die je ook aan iets anders had kunnen besteden als je ‘nee’ had gezegd. Zoals je eigen werk of (soms nog wel belangrijker) de nodige ontspanning. Dus hoe vaker je ‘ja’ zegt, hoe minder tijd je overhoudt voor andere dingen.
Daarnaast kan af en toe ‘nee’ zeggen je ook iets opleveren. Lekker fris aan je werkdag beginnen zonder eerst een lange vergadering bijvoorbeeld. Of eindelijk weer eens een nieuwe klus oppakken in plaats van de afschuifprojecten van collega’s. Door ‘nee’ te leren zeggen, krijg jij weer volop energie en jouw eigen tijd terug.

Zo zeg jij op een verantwoorde manier ‘nee’

Je kunt natuurlijk niet zomaar overal ‘nee’ tegen zeggen. Maar je mag best wel een beetje kritisch zijn waar je ‘ja’ op zegt. Vind je dat lastig? Dan leer jij met deze tips hoe je van die eeuwige ‘ja’ een bevrijdende ‘nee’ maakt.

1. Onthoud dat ‘nee’ zeggen niet persoonlijk bedoeld is

Wanneer we ‘nee’ zeggen tegen iemand anders, doen we dat omdat we weloverwogen beslissingen maken op basis van onze eigen grenzen, prioriteiten en mogelijkheden. Het betekent niet dat we de persoon waartegen we ‘nee’ zeggen niet waarderen of dat we niet geïnteresseerd zijn in wat ze vragen. Soms zijn er gewoon omstandigheden die ons beletten om aan een verzoek te voldoen.

2. Las een denkpauze in

Flap je er vaak al een ‘ja’ uit voordat je het in de gaten hebt? Leer dan om een denkpauze in te lassen en kom later op de vraag terug. Zeg dat je erop terug komt. Dat is helemaal niet raar en geeft je de kans om te bekijken of je ook echt ‘ja’ wilt en kunt zeggen.

3. Houd het simpel

Veel mensen hebben de neiging om een ‘nee’ volledig te verantwoorden. Niet nodig! Geef aan dat je simpelweg andere prioriteiten hebt of dat je een andere keer wellicht wél ‘ja’ kunt zeggen. Een hele verklaring geven, is goedkeuring van de ander krijgen.

4. Oefen met ‘nee’ zeggen

Oefening baart kunst. Ook wanneer het om ‘nee’ zeggen gaat. Oefen bijvoorbeeld door minstens één keer per dag ‘nee’ te zeggen. Of maak er een spelletje van door op elke derde vraag ‘nee’ te zeggen.

5. Kijk hoe anderen ‘nee’ zeggen

Waarschijnlijk heb je mensen om je heen die al een stuk makkelijker ‘nee’ zeggen. Leer hiervan! Let tijdens de volgende vergadering eens goed op hoe die collega zich gedraagt. Hoe zit hij of zij, welke handgebaren zie je en welke typische zinnetjes worden er gebruikt?

6. Realiseer je dat je ‘nee’ mag zeggen

Er bestaat natuurlijk zoiets als collegialiteit maar in principe ben je nooit verplicht om ‘ja’ te zeggen. Ook al heb je helemaal niets in de agenda staan – je mag er gewoon voor kiezen om ’s avonds niet te werken. Jouw tijd is van jou. Begrijpen anderen dat niet? Dan zegt dat meer over hen dan over jou.

7. Wees altijd respectvol

Je hebt ‘nee’ zeggen en ‘nee!’ zeggen. Zorg er daarom voor dat je altijd respectvol bent. Geef bijvoorbeeld aan dat je het leuk vindt dat er aan jou gedacht is maar dat het niet uitkomt. En dat je hoopt dat het op een andere manier opgelost kan worden. Dat geeft beide partijen een goed gevoel.

8. Stel jezelf minder beschikbaar

Dankzij apps, e-mail en sociale media zijn we altijd bereikbaar. Bovendien is iets vragen via deze weg een stuk makkelijker én verwachten mensen dat je sneller reageert. Maak daarom duidelijk dat je niet altijd meteen kunt of wilt reageren of zet de meldingen van je smartphone af en toe gewoon uit.

9. Probeer te onderhandelen

Wil je ‘nee’ zeggen maar voel je aan dat dit eigenlijk echt niet kan? Probeer dan te onderhandelen. Stem bijvoorbeeld toe om een presentatie over te nemen wanneer de ander wat werk van jou op zich neemt. Zo heb je er allebei iets aan.

10. Durf van een ‘ja’ alsnog een ‘nee’ te maken

Heb je ‘ja’ gezegd maar hier achteraf toch spijt van? Je mag van mening veranderen! Het is niet vreemd om op de ander af te stappen en aan te geven dat je er nog eens over nagedacht hebt en toch ‘nee’ moet zeggen. Zorg wel dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft natuurlijk en probeer niet te vaak op je toezeggingen terug te komen.

Nee zeggen zonder schuldgevoel

Kortom, het is zeker mogelijk om nee te zeggen zonder schuldgevoel en tegelijkertijd ja te zeggen tegen nieuwe kansen. Het is belangrijk om je eigen grenzen te respecteren en te weten wat je wel en niet kunt aannemen. Vind je het moeilijk om de juiste balans te vinden? Er zijn veel bedrijven die hun expertise en ondersteuning delen op het gebied van detachering en loopbaanontwikkeling, zoals Continu Professionals. Dus doe gerust onderzoek, kom in contact en maak een weloverwogen keuze op basis van je eigen behoeften en doelen.

SWOP - Logo
Scan de QR-code, download de app en krijg onmiddellijk toegang tot duizenden vacatures!
SWOP - install Google Play
SWOP - LOGO
Scan de QR-code, download de app en krijg onmiddellijk toegang tot duizenden vacatures!
SWOP - Install APP Store