Waarom je echt beter wordt van persoonlijkheidstesten

Op zoek naar een nieuwe job? Dan kwam je misschien al in aanraking met persoonlijkheidstesten of bedrijfscultuurtesten om uit te vogelen of jouw karakter bij die van een bepaalde organisatie past. In deze blog lees je waarom je er absoluut niet bang van moet zijn en hoe je er best mee omspringt.

1. Meer kans op een geschikte job

Ook bij Swop hebben we een persoonlijkheidstest en een bedrijfscultuurtest. We willen natuurlijk graag dat je die invult, maar weet dat het resultaat vooral boeiend is voor jezelf. Testen invullen verhoogt immers je kans op het vinden van een job die écht bij je past, terwijl de kans op een mismatch gevoelig kleiner wordt. Als je de test bij je cv voegt, zullen bedrijven waar je je goed in je vel zal voelen je sneller contacteren, en omgekeerd zul je zelf minder geneigd zijn om je in een avontuur te storten bij een organisatie die totaal niet bij je past.

2. Je maakt een professionele indruk

Natuurlijk ben je niet verplicht om de testen in te vullen, maar los van het resultaat hebben invullers sowieso een voetje voor bij werkgevers. Invullers komen immers over als ernstige kandidaten die professioneel te werk gaan in hun zoektocht naar een nieuwe job. Bovendien bestaat de kans altijd dat een potentiële werkgever je alsnog vraagt om zo’n test in te vullen, dus kun je dat maar beter al achter de rug hebben. Het duurt ook slechts een paar minuten.

3. Je vergroot je zelfkennis

Bezig bijtje, pietje precies of creatieve ziel? Met de SWOP-persoonlijkheidstest weet je meteen wat je sterktes zijn. Doe je ook de bedrijfstest? Dan ontdek je in welk soort onderneming jij je als een vis in het water zal voelen. Beide testen ontwikkelden we samen met de UGent. De resultaten geven je een accuraat beeld van jezelf en het type functie dat je best nastreeft. Bovendien reiken deze testen je mooie leermomenten aan. Dat surplus aan zelfkennis kun je verzilveren in verdere sollicitaties.

4. Er bestaan geen slechte resultaten

Er bestaan geen goede of slechte antwoorden bij persoonlijkheidstesten. De resultaten situeren zich ook altijd ergens op een schaal. Mensen zijn bijvoorbeeld nooit 100% introvert of extravert. Bovendien zijn werkgevers soms op zoek naar een balans qua persoonlijkheden binnen een specifiek team. Als je al met drie tafelspringers zit, kan het zinvoller zijn om er een introverte dossiervreter bij te nemen.

5. Eerlijk duurt het langst

Sommige mensen vragen zich tijdens het invullen van zo’n persoonlijkheidstest af voor welk antwoord ze moeten kiezen: het vermoedelijk wenselijke of het meest eerlijke. Wel: eerlijk duurt het langst. Zoals gezegd bestaan er geen goede of slechte antwoorden en manipulators vallen vroeg of laat toch door de mand. Valsspelers worden ontmaskerd via ingebouwde controlevragen tijdens de test of in een eventueel later interview. Wie de tests niet eerlijk invult, doet zichzelf dus de das om.

Op zoek naar een job die echt bij je past? Download de SWOP-app, registreer jezelf en vul zowel onze persoonlijkheidstest als de bedrijfscultuurtest in.

SWOP - Logo
Scan de QR-code, download de app en krijg onmiddellijk toegang tot duizenden vacatures!
SWOP - install Google Play
SWOP - LOGO
Scan de QR-code, download de app en krijg onmiddellijk toegang tot duizenden vacatures!
SWOP - Install APP Store