Eerste werkdag? Zo neem je een vliegende start!

Nieuwe job? In deze blog geven we je 5 do’s en 5 don’ts over hoe je je eerste werkdag best aanpakt.

Do's

1. Kom op tijd

Het allereerste dat je collega’s en leidinggevenden op je eerste werkdag zullen opmerken is of je al dan niet op tijd bent. Probeer de woon-werkverplaatsing op voorhand eens op hetzelfde uur te maken en reken er nog een flinke marge bovenop, zo ben je zeker dat je niet te laat komt op je eerste werkdag. Ben je uit voorzorg veel te vroeg? Wacht dan even in een nabijgelegen koffietent, maak een wandeling in de buurt of blijf in je auto zitten tot vijf à tien minuten voor het moment waarop je verwacht wordt.

2. Bereid je voor

Zoek op voorhand zoveel mogelijk informatie op over je nieuwe werkgever en collega’s. Check niet enkel de website, maar veeg ook even terug in de tijd op de sociale media van het bedrijf. Zo zie je misschien wie er al lang werkt, wat de dresscode is en of er bijvoorbeeld collega’s zijn met wie je gemeenschappelijke kennissen hebt. Probeer ook al enkele namen te onthouden. Uiteraard heb je voor je eerste werkdag alle documenten doorgenomen die je al van je nieuwe werkgever ontving, zoals het arbeidsreglement.

3. Kom fris voor de dag

Kom energiek, verzorgd en professioneel voor de dag. Zorg voor een goede nachtrust, geniet van een voedzaam ontbijt en verschijn in een gepaste outfit.

4. Stel jezelf bondig voor

Zorg ervoor dat je je elevator pitch klaar hebt: denk op voorhand na over hoe je jezelf en je functie in het bedrijf kort en krachtig kunt voorstellen. Vertel niet meteen je hele leven.

5. Blijf altijd jezelf

Blijf – van je eerste tot je laatste werkdag – altijd jezelf. Een rolletje spelen of een pose aannemen hou je echt niet vol. Dat kost enorm veel energie en vroeg of laat val je toch door de mand.

Don'ts

1. De hele dag op je stoel blijven zitten

Durf te bewegen op de werkvloer, nagel jezelf niet krampachtig vast op je bureaustoel. Meestal krijg je ’s ochtend een korte of uitgebreide rondleiding, zodat je al weet waar bijvoorbeeld het toilet, de koffiehoek of de printer is. Wees niet bang om er bij collega’s naar te vragen, mocht dit niet zo zijn. Nog een tip binnen deze tip: draag geen lawaaierige schoenen, want dan durf je misschien niet rondlopen.

2. Meteen vrije dagen aanvragen

Blijf – van je eerste tot je laatste werkdag – altijd jezelf. Een rolletje spelen of een pose aannemen hou je echt niet vol. Dat kost enorm veel energie en vroeg of laat val je toch door de mand.

3. Klokslag om 17 uur vertrekken

Goed mogelijk dat zowat iedereen op je nieuwe werkplek klokslag om 17 uur (of op een ander vaststaand einduur) de boeken toe doet, maar voor hetzelfde geld is dat helemaal niet het geval. Kijk de kat dus even uit de boom: hou die eerste avond in het oog wat gangbaar is onder de collega’s.

4. Ervan uitgaan dat je alles al weet

Hoeveel ervaring je ook hebt, op een nieuwe job kun je altijd bijleren. Treed je eerste werkdag bijgevolg met open vizier tegemoet en spits je oren.

5. In je eentje lunchen

Ga niet in je eentje in een hoekje of aan je bureau lunchen, maar maak van de gelegenheid gebruik om je collega’s te leren kennen. Word je uitgenodigd door je naaste collega’s om mee buitenshuis te gaan lunchen? Sla dit dan niet af, ook al heb je zelf een lunchpakket voorzien.

Op zoek naar een job die echt bij je past? Download de SWOP-app!