7 tips voor je online sollicitatiegesprek

Of je ervan houdt of niet, het online sollicitatiegesprek is sinds corona tot het nieuwe normaal gaan behoren. Hoe bereid je je best voor? Waarop let je best en welke valkuilen vermijd je liever? Met deze tips ben je goed voorbereid op je videogesprek!

1. Kies een geschikte plek

Een online sollicitatiegesprek kun je in principe zowat overal voeren, maar gewoon thuis op je vertrouwde werkplek geniet wellicht de voorkeur. Kies een ruimte met weinig achtergrondgeluiden waar je niet gestoord wordt door huisgenoten of huisdieren en ga voor een neutrale achtergrond. Breng je huisgenoten vooraf op de hoogte van je belangrijke gesprek, zodat ze geen lawaai maken of ongepast door het beeld lopen. Zet jezelf op een armlengte van de camera en plaats hem op ooghoogte, zodat je je gesprekspartner recht aankijkt.

2. Test je apps en apparaten

Zorg ervoor dat je de app waarmee je gaat videobellen (FaceTime, Teams, Zoom, WhatsApp …) onder de knie hebt, zo kom je zeker niet voor technische verrassingen te staan. En probeer ook te videobellen met een laptop, tablet of smartphone waarmee je al een beetje vertrouwd bent. Zet storende notificaties uit en controleer of je apparaat voldoende opgeladen is. Check ook je internetverbinding, microfoon en headset. Je wilt de gênante situatie waarin je wel zichtbaar, maar niet verstaanbaar bent vermijden. Test je apps en apparaten eventueel vooraf via een videocall met een vriend.

3. Kies voor een professionele account

Zowel je gebruikersnaam als profielfoto moeten een professionele indruk nalaten. Je wilt noch een rare nickname, noch een foto waarop je beschonken in de lens loenst.

4. Wees op tijd

Ook online is het belangrijk dat je op tijd bent. Zet je apparaat op voorhand klaar en start de app alvast op. Sommige programma’s geven je de mogelijkheid om plaats te nemen in een online wachtruimte.

5. Verzorg je kleding en houding

Draag gepaste kleding. Ga niet voor al te drukke prints en draag geen wit hemd bij een witte achtergrond. Zet jezelf mooi recht voor de camera en kijk in de lens, zo maak je oogcontact met je gesprekspartner. Kijk niet te vaak naar de andere(n) of naar jezelf op het scherm, want zo wek je (meestal onterecht) de indruk dat je niet aandachtig bent.

6. Hou nuttige documenten binnen handbereik

Hou een geprinte kopie van je cv, motivatiebrief en eventueel portfolio bij de hand. Zo kun je makkelijk volgen wanneer je gesprekspartner je documenten bespreekt. Overweeg ook een vakkundig buiten beeld gehouden spiekbrief met info over het bedrijf in kwestie of met zaken die je graag wilt vermelden tijdens het gesprek. Vergeet je boekje om notities te maken niet.

7. Laat je niet van de wijs brengen

Ook al ben je goed voorbereid, er kan altijd iets onverwachts gebeuren of misgaan. Dat hoeft geen ramp te zijn. Blijf vooral kalm. Maak van de nood een deugd door te tonen dat je goed overeind blijft in onverwachte en stressvolle situaties.

Veel succes!