Schrijf een geslaagd cv in vier stappen

Ooit vind je de job van je leven. Maar hoe pak je de zoektocht aan? Motivatie en doorzetting zetten je al een eind op weg. Natuurlijk ben je niet de enige sollicitant op de markt. Het verschil maken, dat doe je met een sterk cv. Maar hoe zorg je dat jouw cv eruit springt?

Jezelf beter voordoen? Da’s heus niet nodig om die droomfunctie te krijgen. De manier waarop je je authentieke ik presenteert is een pak belangrijker. Maar hoe treed je zelfverzekerd in de spotlights? Daarvoor geven we je vier praktische tips.

Van ervaring tot opleiding

First things first: een geslaagd cv bevat de juiste basisinfo. Het belangrijkste zijn je opleidingen en werkervaring. Of liever omgekeerd, want je werkervaring vermeld je best eerst. Heb je wel duizend verschillende vakantiejobs, honderd vrijwilligersprojecten en nog wat stages achter de rug? Beperk je dan tot de relevantste, zodat je cv geen eindeloze oplijsting wordt. Je meest recente studie en werkervaring prijken met stip bovenaan.

Kort maar krachtig

Geen lange lijsten, zo ver waren we al. Dus hou ook de extra duiding beknopt. Een cv is een aanvulling op je motivatiebrief, geen autobiografie. Epistels over waarom uitgerekend jij geschikt bent voor een bepaalde functie laat je best achterwege. Kies liever enkele rake omschrijvingen. Mogelijk ben jij wel een ‘punctuele polyglot’, een ‘empathische leider’ of eerder een ‘geëngageerde teamspeler’? Wat je ook op je cv zet, hou het kort. In z’n totaliteit hoeft het niet langer dan een pagina te zijn. En check zeker dat er geen spellingsfouten instaan. Een klein maar belangrijk detail.

Zorg voor nieuwsgierigheid

Rake omschrijvingen? Daar mag je gerust wat humor in stoppen! Weet je van jezelf dat je een flauwe moppentapper bent (perfect voor sfeer en gezelligheid) of een onverbeterlijke weetjesspuier (ideaal voor elke quiz)? Of heb je speciale skills, gekke gewoontes of uitzonderlijke hobby’s? Zet ze erbij. Door wat eigenheid aan je cv toe te voegen, toon je wie je bent zonder alles te verklappen. Je potentiële werkgever is vast benieuwd zo’n persoonlijkheid als jij te ontmoeten!

Vergeet geen foto

Een foto is niet het belangrijkste op een cv, maar wel een leuke extra – iedereen weet graag tegen wie hij praat. Het helpt je potentiële werkgever om zich een duidelijker beeld van je te vormen en dat zorgt ervoor dat hij je langer onthoudt. Voor je een professionele fotograaf inschakelt: een doordeweeks plaatje met spontane glimlach en deftige outfit doet het prima.

Zelf aan de slag? In onze SWOP-app vind je een handige template om van te vertrekken.

Of probeer het eens met onze CV creator. Zo kom je professioneel voor de dag in een handomdraai.